Het bijzondere landschap van de Zaanstreek heeft Jan Groenhart (1952) al op jonge leeftijd gefascineerd en uitgedaagd tot schilderen. Aangetrokken tot het onbekende van de schilderwereld, volgde hij de Rietveld Academie. Daar leerde hij betekenis te geven aan kleur en vrij te zijn in vorm en stijl. De bagage die hij meekreeg stelde hem instaat vorm te geven aan zijn gedachten.
De ontwikkelingen zijn goed te zien in het oeuvre van Jan Groenhart. Hij schilderde landschappen en stillevens die geïnspireerd zijn door het werk van kunstenaars die hij bewonderde oa. Paul Cezanne (1839-1906) en Kees Verwey (1900-1995). Hij experimenteerde met materiaal en stijl. Van aquarel tot olieverf, uitbundig of juist ingetogen. Hij ontdekte dat het aquarelleren hem de meeste mogelijkheden bood om licht en ruimte weer te geven. Door het bereiken van eenzekere perfectie in deze schilderstechniek, kreeg hij behoefte aan nieuwe uitdagingen.
Hij reisde af naar het kleurrijke Zuid-Amerika. Alles is daar anders. In het werk dat hij in deze periode maakte staat de mens en zijn omgeving centraal. Opvallend zijn de kleuren en het gebruik van acrylverf. Na een jaar te zijn weg geweest, probeert de kunstenaar zijn draai opnieuw te vinden in het uitgestrekte Zaanse polderlandschap. Zijn levenservaringen, ervaringen met de techniek en zijn gevoel zijn essentieel gebleken voor het werk dat hij nu maakt. In een pakhuis tussen de oude fabrieken van Wormer heeft Jan Groenhart zijn atelier. Daar heeft hij de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en zijn zoektocht voort te zetten naar eenvoud in vorm en kleur.