Herman Brood werd geboren in Zwolle op 5 november 1946. Tekenen is voor Herman Brood van jongs af aan altijd een manier geweest om zijn ongebreidelde fantasie te kunnen uiten en dat is nooit veranderd. Die fantasie heeft zich jarenlang ook gemanifesteerd in zijn muziek maar vooral de laatste jaren van zijn leven is de kunstenaar Herman Brood prominent in beeld.
Vanaf zijn twaalfde speelt Herman Brood piano. Op zijn zeventiende vertrekt hij naar de Academie voor Beeldende kunsten te Arnhem waar muziek maken het al snel wint van studeren. In 1964 begint hij de beatgroep 'The Moans', waarmee hij een geruime tijd in Duitsland vertoeft. Harry Muskee vraagt hem vervolgens voor "Cuby and the Blizzards". Dankzij Brood heeft deze groep veel succes. In 1976 ontmoet hij Koos van Dijk, die zijn manager wordt. Herman richt z'n eigen band "Wild Romance" op. De eerst single "Saturday Night", maakt Herman Brood wereldwijd tot een grote ster.
Eind jaren 80 wordt Herman Brood steeds meer gewaardeerd als tekenaar, schilder en zelfs dichter. Waar Brood zich in de jaren 60 en 70 vooral toelegde op zwart-wit tekeningen (vanwege zijn kleurenblindheid!) ontpopt hij zich nu als een veelzijdig genie. Brood maakt gebruik van diverse technieken. In hoog tempo gaat hij met spuitbussen, injectienaalden, viltstiften, verfrollers, maar ook gewone verf en penselen tekeer. Zijn werk wordt sneller, krachtiger en minder uitgebreid. Details zijn overbodig: met slechts enkele trefzekere lijnen zet hij ogen, neus en mond neer en creëert zo een raak personage.
Schilderijen, zeefdrukken en litho’s met weinig kleurnuances, dikke lijnen gevuld met felle primaire kleuren rood, blauw en geel zijn typerend voor Brood. Brood geeft graag toe aan zijn eigen instincten. CoBrA schilders, Lucebert voorop, vormen zijn grote voorbeelden: schilders waarbij spontane, experimentele en uitbundige werkwijze voorop staat. Toch heeft Brood vanaf jongs af aan altijd een eigen stijl gehad. Een Brood herken je zo; zijn werk is altijd authentiek.
Gedurende zijn leven vormden zijn schilderijen de voornaamste bron van inkomsten. Ook gebruikte hij deze vaak als een betaalmiddel: zo heeft de belastingdienst ze ooit geaccepteerd als afbetaling voor zijn belastingschulden!
Veel investeerders zijn van mening dat de kunst van Herman Brood een goede belegging is voor de toekomst. Krijgen ze gelijk? In de volgende eeuw zal blijken of Brood’s beeldende werk genoeg zeggings- en overtuigingskracht heeft om de tand des tijds te doorstaan. In ieder geval lijkt, met de huidige expositie van Herman Brood in het CoBrA-museum in Amstelveen, voorlopig het gelijk aan hun zijde.
Op Woensdag 11 juni 2001 pleegt Herman Brood zelfmoord door van het Hilton Hotel te springen. Op zijn lichaam zat een briefje met de tekst: "Maak er een mooi feest van en misschien zie ik jullie nog eens".